PO RUSSKIPOLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKY ÚVODNÍ STRANA MORAVSKOSLEZSKY KRAJ ZLINSKY KRAJ OLOMOUCKY KRAJ JIHOMORAVSKY KRAJ PARDUBICKY KRAJ KRALOVEHRADECKY KRAJ LIBERECKY KRAJ VYSOCINA PRAHA STREDOCESKY KRAJ USTECKY KRAJ JIHOCESKY KRAJ PLZENSKY KRAJ KARLOVARSKY KRAJ FOLKLORNÍ SDRUZENÍ ČESKÉ REPUBLIKY CESKY ROZHLAS BESKYDY-VALASSKO SLEZSKA HARTA CZECH TOURISM
Čtvrtek 18.04.2024
Vyhledávání
  Vyhledávací centrum
Rejstřík ČR
ZÁKLADNÍ INFORMACE
  Základní informace o ČR
Česká NEJ
Kraje ČR
Turistické regiony
Turistické oblasti
Města a obce
Euroregiony
Mikroregiony a sdružení
Pohádkové regiony
AKTUALITY A AKCE
  Aktuality
Databanka akcí
Folklorní akce a festivaly
Turistické akce
PRAHA SRDCE EVROPY
  Město PRAHA
Pražská informační centra
Kalendář akcí v Praze
Lázeňství
  Lázeňská zařízení
Zdravotní pojištění
Kongresová turistika
  Výstavy a výstaviště
Kongresová centra
Výstavnictví a propagace
Kongresy a konference
Veletrhy a výstavy
Turistika a volný čas
  Informační centra
Kultura a zábava
Památky UNESCO
Památky a architektura
Církevní památky
Hrady a zámky
Aktivní dovolená
Pěší turistika
Agroturistika
Cykloturistka
Vodní turistika a sporty
Vinařská turistika
Sport a relaxace
Klub českých turistů
Cestovní kanceláře
Folklor a tradice
  Folklorní sdružení
Folklorní soubory
Folklorní festivaly
Lidové tradice a zvyky
Lidová řemesla a výrobky
Příroda a její ochrana
  Biosférická rezervace UNESCO
Chráněná krajinná území
Přírodní zajímavosti
Jeskyně a propasti
Vrcholy, hřebeny, sedla
Fauna a flora
Naučné stezky
Ubytování a stravování
  Autokemp, kemp, tábořiště
Hotely, penziony
Chaty a chalupy
Rekreační areály
Další ubytování
Restaurace
Příjemné posezení
Gastronomické speciality
Obchod a služby
  Služby motoristům
Nákupní centra
PODPORA PODNIKÁNÍ
  Investiční příležitosti
Finanční sektor a pojištění
Nemovitosti na prodej
Průmyslová výroba
Potravinářská výroba
Království perníku

Dům U Černé Matky Boží [ Stavební památka ]

Nejstarší kubistický dům v Praze si nechal postavit velkoobchodník František Josef Herbst podle projektu tehdy jednatřicetiletého architekta Josefa Gočára v roce 1912. Byl postaven jako první v novém kubistickém stylu na místě strženého barokního domu U Černé Matky Boží, nazývaný také U zlaté mříže. Od něj převzal název a původní znamení - barokní sošku černé Madony s dítětem umístěnou na nároží ve výši 1. patra za zlatou mříží. Černých madon je u nás asi dvanáct, nejznámější je v Loretě na Hradčanech. Tyto sošky bývaly umístěny v podzemních katedrálních kryptách u pramenů vody.
Klub Za starou Prahu velmi kritizoval tehdejší městskou radu za schválení demolice původní budovy. Novostavba však byla pro všechny příjemným překvapením. Nový pětipatrový dům s mansardami má masivní kubistický portál, fasádu, okna i schodiště a celý jeho kubistický vzhled jednoznačně patřící do 20. století je velmi citlivě vkomponován do historického okolního prostředí. Autor projektu dokázal do nové budovy citlivě vkomponovat i starý domovní znak. Kubisticky byl zařízen i interiér včetně nábytku a ostatních detailů. V objektu byla původně v suterénu vinárna, v prvním patře slavná kavárna Grand Café Orient, též kubisticky vybavená, ve druhém patře byly obchody s textilem, konfekcí a módním zbožím, ve třetím kanceláře, ve 4. patře byt a kancelář správce a v 5. patře komora, půda a prádelna. Po první světové válce kavárnu i obchody nahradila banka, po r. 1948 zde sídlil n. p. Výstavnictví.
V letech 1993 - 94 prošel dům celkovou rekonstrukcí podle projektu Karla Pragera, během níž byl uveden do původního stavu. Pomocí speciální pasty byl dům zbaven i nevhodného nátěru a podle dochované dokumentace byla na domě dobudována část prosklené střechy podle Gočárova návrhu, který nebyl původně proveden. V roce 2000 byla na dům osazena řezaná polychromovaná kopie sošky černé Madony zhotovené v ateliérech na Akademii výtvarných umění. V říjnu 1994 se správcem a uživatelem stalo České muzeum výtvarných umění, jež zde otevřelo stálou expozici českého kubismu z let 1911 - 19. Tato expozice si kladla za cíl prezentovat kubismus jako ucelený životní styl a dotýká se architektury (plány, projekty, fotografie), malby, plastiky i užitého umění. Mezi zajímavé exponáty patří např. Gočárova pohovka z roku 1913. České muzeum výtvarných umění uzavřelo expozici v Domě u Černé Matky Boží 30. ledna 2002. Muzeum českého kubismu bylo znovu otevřeno po rekonstrukci 28. 11. 2003, uživatelem je Národní galerie.

zdroj: Pražská informační služba

UMÍSTĚNÍ


Typ záznamu: Stavební památka
AKTUALIZACE: Daniel Merhout (INFOMORAVA) org. 2, 17.02.2005 v 13:56 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule ®
VELETRHY
FOLKLORNÍ AKCE A FESTIVALY
TURISTIKA